NORWESKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE

jeżeli za oknem pada deszcz (jak u nas w Szczecinie)
jeżeli do kawy nie ma nic
jeżeli lubisz zapach cynamonu
jeżeli masz trochę wolnego czasu
i jesteś łasuchem (jak ja i mój Mąż)
- to koniecznie musisz zrobić Norweskie Bułeczki Cynamonowe!

pyszne...




Norweskie bułeczki cynamonowe  
/źródło: lawendowy dom, choć przepis lekko zmodyfikowany :) /

* 700 g mąki pszennej
* 70 g drobnego cukru
* pół łyżeczki soli
* 21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych (ja wybrałam świeże)
* 100 g masła
* 400 ml mleka
* 1 jajko

 Nadzienie:
* 100 g masła
* 120 g cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
* rodzynki
* posiekane orzechy np. włoskie lub laskowe

Glazura:
* 1 jajko
* 1 łyżka mleka

Do miski wsypać mąkę, cukier , sól i drożdże. Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem i jajkiem. 
Dodawać stopniowo płynne składniki do sypkich, cały czas wyrabiając ciasto. 
Jeśli się bardzo klei, dodać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, 
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
W tym czasie przygotować nadzienie. 
Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, połączyć z cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 230 st. C. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 50 cm 
i posmarować nadzieniem, posypać rodzynkami i orzechami. 
Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plasterki grubości 2 cm. 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić jeszcze kilka minut, by bułeczki ponownie wyrosły 
i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. 
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. 
Bułeczki dość łatwo się rumienią, dlatego w połowie pieczenia warto je przykryć folią aluminiową. 
Po upieczeniu przełożyć na kratkę!

SMACZNEGO! :D







16 komentarze:

  1. Wspaniałe cynamonki,aż mi smaka zrobiłaś,,,u mnie też tym razem tylko na słodko :)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę się poczęstować? Cynamon i kolory Twojego bloga sprawiają, że nie mogę stąd wyjść! :) Pięknie tu jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. za leniwa jestem;) ale zdjęcia bardzo smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czuję jak pachną....koniecznie muszę je upiec. Dziękuję za przepis - przyda się na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję Wam za miłe słowa :)
    taka słodka niedziela :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi zrobilas smaka...a ja wlasnie probuje sie troszke odchudzic

    OdpowiedzUsuń
  7. ale mi zrobilas smaka...a ja wlasnie probuje sie troszke odchudzic

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam , ale pychota! nie pozostaje nic innego jak sobie takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Za cynamonem nie przepadam, ale podane tak, że aż sama mam ochotę:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. MMMmm... już czuję ten cynamonowy zapach w całym domu...

    OdpowiedzUsuń
  11. wygladaja przepysznie ! :)

    http://sandycastledesign.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam... Piękną masz kuchnię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. musze wypróbować ten przepis :D do takiej zimowej kawki pewnie smakują wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyszłam z rewizytą a tu pysznosci na pokuszenie:)))
    Cudnie wygladają i apetycznie...musze je upiec;)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz ★